Leif Dræby   < forside                         <forrige side        næste side>     

    1940 - 60      1960 - 70      1970 - 80      1980 - 90      1990 - 2000      2000 - 2010                         TEGNER      

 Efterår 1960 - Tusch

Det er i den kolde krigs tid. Vores weekend orlov bliver gang på gang inddraget. Der skal være fuld beredskab på landets kaserner. Vi kan se til men vi kan ikke gøre noget. Frygten for atombomben er stor.  

21. oktober 1960. Første atommarch Holbæk - København arrangeres af det nystartede Kampagnen mod Atomvåben (påsken 1960), med ca. 800 deltagere og afsluttende 5.000 på Rådhuspladsen: "Nej til kernevåben på dansk område". 

Jeg deltog ikke i marchen - men var meget opmærksom på hvad der skete rundt omkring mig.                                          Soldaterlivet var som at være på "spejderlejr" - men nu er det ligesom om en mørk sky hviler over os. Ind imellem er jeg utryg - og kan ikke altid trænge det bort.

 

  Jeg  tror vi er på øvelse ved Borum. Nordøst for Aarhus. Jeg genkender 661 Nielsen, der står med sit kogekar. Nederst til venstre for ham, tror jeg det er "Gryn", 649 Rasmussen. Gryn var fra Endelave, talte meget om kaninjagterne på øen.  Med briller 654 Andersen "Måler". Yderst til højre tror jeg det er 662 Brauner.                                                                

 Jeg husker det som en sensommerdag. Vi var et par stykker der belv placeret med et 12 mm maskingevær, på en lille bakketop i den nordlige ende af den lille landsby. Hvad skulle vi egentlig der?                                                                          Det var de klare september dage der var begyndt. Men det hele var til grin - vi var blot der i vores "forlorne" stilling. Da vi sidst på dagen kørte hjem igen til Aarhus, blev der kommanderet "atomangreb". Og hele kolonnen af militærkøretøjer kørte ind på en mark, hvor vi skulle køre kanonerne i stilling. Det blev der nu ikke noget ud af, marken var en mudderpøl. Og alle køretøjerne sank i. Og det blev hen på aftenen inden vi fik os trukket ud af moradset ved hjælp af traktorernes spil.            

Jeg tror sgu´det hele var noget de havde fundet på for at irriterer os.