Leif Dræby   < forside                                                               

 

Midtjyllands Avis - 18 juli 2008.

 

Af Slægten Homo.                                                                             1.

 

En rejse til Kenya. En safari. Der for mig udviklede sig i en retning jeg ikke havde forventet. Tvinger mig til at tage stilling til konflikter i forhold til opfattelser af mit medmenneske. Konflikter jeg har fortrængt. Men nu uophørligt - vil de frem.

Kenya og Østafrika - Rift Valley-området. Kaldes for menneskehedens vugge. Fordi man her har fundet de ældste spor af menneskets forfædre - nemlig Slægten Homo. De ældste fundne fossiler, som kan henføres til Slægten Homo er ca. 2,4 mio. år gamle. Det drejer sig om arten Homo Habilis (det velegnede menneske) og Homo Rudolfensis. Sporene fra Homo Habilis dækker næsten 1 million år, frem til for ca. 1,5 mio. år siden. Men inden da for ca. 1,8 mio. år siden - er en ny. Og endnu mere succesrig art, Homo Erectus, udviklet fra dem. Igen er Østafrika stedet, men i modsætning til forgængeren lykkes det Homo Erectus i løbet af den næste million år at sprede sig ud over Afrikas grænser og bl.a. tilpasse sig livet i kølige tempererede zoner i Eurasien.

Vor succes er fuldkommen! Meget tyder på, vi alle sammen stammer fra Afrika. Er der nogen - der ikke vil være glade for denne nyhed? Selv om eksperter på dette felt hverken har holdbare klimatiske eller geologiske forklaringer på fænomenet  - er vi sgu´ negride hele bundtet. Hvor er det dejligt og smukt!

Sammen med Randi Kornerup-Bang rejser jeg til Afrika. Til Kenya. Otte timer i et fly er ulideligt. Vi kommer dog igennem. Ikke underligt - er det varmt i lufthavnen Nairobi. I Billund blev vi advaret om varmen allerede ved check-in. Det kunne tage meget lang tid med at få visa når vi kom frem. Men det gik dog meget meget hurtigt.

Ved lufthavnens udgang stod en kvinde med et skilt : Soerensen. Det var guiden Leer. Hun kørte med til hotellet. Satte os lidt ind i forholdene.

Allerede i dag - skal vi til Karen Blixens farm. Men først skal vi have morgenmad.

Der skulle en god fantasi til, for at omsætte Karen Blixens farm til hendes tid. Huset - er meget meget mindre end jeg forestillede mig. Et stort parcelhus. Men der er dog respekt om denne smukke fortælling. Karen Blixens ånd er i huset og omgivelserne. Huset er i dag indrettet med møbler og andet der kunne minde om den tid. En del inventar er rekvisitter fra filmen Out of Africa, bl.a. de støvler Meryl Streep bar i filmen.

Denys Finch Hatton. Hviler i Ngong Hills. Men højene - er så meget længere borte fra farmen end jeg forestillede mig. Og i denne - vor lille safari i Kenya, var ikke  indregnet til også at omfatte - en sådan minderejse. Det tillod rejseplanen simpelthen ikke. Karen Blixens kærlighed til Denys Finch Hatton. Det tyvende århundredes største Love-story. Jeg har mine. De bliver endnu mere betydningsfulde for mig ved at se andres. Så endnu mere vigtige. Jeg fattede ofte ægte kærlighed alt for sent. Blev først opmærksom på kærligheden - når jeg brændte dens broer.

> side 2.