Leif Dræby   < forside                                                 

                            < debat menu

 

 

 

Gavl-flaberi

 


Der har været debat-aften om kunsten i det offentlige rum, i Pladeshoppen,Vestergade. Fredag d. 14 Juni.

Arrangeret af kunstneren Andreas Führer. Med debat indslag fra kunstnerne Andreas Führer, Frode Steinicke og undertegnede. Både Andreas Führer og Frode Steinicke fortalte med stor viden og vid. Henholdsvis om udviklingen af kunst i det offentlige rum. Helt fra de tidligste hulemalerier udført af vore forfædre neandertalerne for - 65 tusinde år siden, til den kunst vi kan se i bybilleder i dag. Grafitti, Street Art, Gavlmaleri. Og hvad kunstnere ellers kan finde på at kede os med. For som Frode Steinicke sagde. "Kunst i det offentlige rum kan være utrolig kedeligt". Og det bliver kunsten hvis ikke den indeholder dette - at du enten må stoppe op og måbe. Blive rørt. Blive forarget. Eller. Blive forelsket.

Der blev også diskuteret den netop igang værende kunstfestival i Silkeborg. Hvor jeg mener. Kunstfestivalen kan være en samlende kraft, styrke vor fælles identitet som by. Men det er jo nok ikke absolut en nedskrevet naturlov - at der skal være kunstfestivaler – eller skal være kunst i det offentlige rum. Men skulle der findes en sådan naturlov. Så ville den kræve at der er kvalitet - i den kunst. Det vi skal give til hinanden skal altid være kvalitet. Det gælder i alle livets forhold. Ellers skal vi lade det være. Man skal også overveje hvor man vil hen med den kunstfestival. Skal det bare være en folkefest. Hvor enhver der har malet i blot en uge kan deltage. Skal der være repræsenteret stærke kendte kunstnere. Brede skuldre bærer de svage. Eller er det hele ligegyldigt.

Ved samme lejlighed. Erfarede jeg -.at der har været en opfordring fra kommunens kulturudvalg til at de lokale kunstnere sendte forslag til gavl og portudsmykning. Interessen havde været stor. Der er blot ikke modtaget forslag til gavl - og portudsmykninger fra særligt mange lokale. Jeg vil derfor når der igen kommer en lignende opfordring. Opfordre alle lokale kunstnere. Og hvis i har lyst til at deltage. (Der følger for øvrigt også honorar med) Så få det dog gjort! Så det ikke kun bliver kunstnere ude fra vi får at se. De er også velkomne. Vi skal ikke lukke os om os selv. Mød også op når der igen holdes open-call informationsmøde til kunstfestivalen næste år. Det skulle blive ikke længe efter nytår

Silkeborg kommunes kulturudvalg bør rådføre sig med kompetente kunstnere. I det hele taget må der være sådan at der bliver et uafhængigt kunstudvalg ved kommunen der ikke spørger de der ejer gavlene, murene, hvad de ønsker af udsmykning. Men giver ejerne et valg imellem hvad et kunstudvalg har besluttet sig for som udsmykning. Der skal – være kvalitet. Så kan de tage imod tilbuddet eller lade være. Om de skulle være nervøse for at et kunstværk skulle komme til at virke provokerende på den offentlige pænhed. Sådan et udvalg kan jo nemt komme i fare for at der bliver for meget smagsdommer-kammerateri. Men så må de skiftes ud. Hvad gør man når man skal bygge et hus. Så ville man vel normalt kontakte en arkitekt. Skal man så ikke kontakte en kunstner - når man skal have udført kunst.

De fejlslagne gavlmalerier fra i efteråret kan vel på et tidspunkt males over igen.

Silkeborg har idag - en kompetent frodig skov af moderne kunstnere. Så brug dem Silkeborg - inden det går helt ad h.... til. For bliver den kunstneriske kvalitet ikke bedre i forbindelse med gavlmalerier, offentlig udsmykning så trækker man Silkeborg - helt ud af den kunstneriske elite. Ellers ville det efter min mening, være bedre at bruge pengene til bedre velfærd i plejehjemmene – give mer rødvin til aftensmaden. Flere pædagoger i børnehaverne. Lade de små børn - male byen rød.

Leif Dræby 20-6-19

"Offentlig udsmykning - med kvalitet" - Midtjyllands Avis. 21-6-19.