Leif Dræby   < forside                                                 

                            < debat menu

 

 

 

Kunsten er - at overleve.

 


I efteråret 2018 offentliggjorde CBS - Copenhagen Business Scholl to nye rapporter vedr. et forskningsprojekt om billedkunstneres økonomi.

Forskningsprojektet. Der i store træk bl.a. var baseret på en spørgeskemaundersøgelse målrettet de ca. 3.000 billedkunstnere i Danmark. Det gav adgang til detaljerede oplysninger; om bl.a. indkomst, kønsfordeling, alder, bopæl og uddannelsesniveau. Offentliggørelsen af resultatet fik BKF - Billedkunsternes Forbund til at bede politikerne om hjælp til de mange kunstnere, der lever for en meget lav eller - slet ingen indkomst. Dette fik så kulturminister Mette Bock til at sige til de fattige kunstnere. ”Vi tror ikke på, at flere penge er løsningen. Vi kan ikke tvinge folk til at købe kunst de ikke kan lide”.

Der er heldigvis - så mange der beskæftiger sig med at skabe kunst i dag at det nok også vil være muligt at se - at kun for få af dem vil det være muligt at leve af det. Det må derfor være statens og kommunernes opgave at støtte den moderne kunst ved også at købe af den. Også købe den kunst de ikke kan lide. For det bliver den der får størst kulturel betydning ud i fremtiden. Ligegyldig kunst bringer os ingen steder hen. Den kommer du kun til at falde i søvn over.

Man skulle måske en gang imellem tvinge sig selv til at se - eller købe kunst man ikke kan lide. Det kunne jo være man kom til at kunne lide den. Der er vist et gammelt mundheld der siger. At kan du ikke få den du elsker. Må du elske den du får. Og sådan kan du måske også få det med kunst - blot du giver den tid. Og så ellers lukker op for at modtage nye indtryk. Sætter dig lidt ind i hvad der rør sig indenfor moderne kunst.

Du er måske blevet ekspert i dyre rødvins årgange. Så du ikke falder igennem når du møder dine ligeså ukulturelle rødvinsvenner. Det kunne så være du fremover i stedet kunne komme til at imponere dem med - at du vidste noget om kunst. Så ville de nok virkelig falde på - halen.

Leif Dræby

"Kunsten er - at overleve" - Midtjyllands Avis. 4-3-19.