Leif Dræby   < forside                                                 

                            < debat menu

 

 

 

Respekt for din SOSU.

 


Du er en snob.

Hav respekt for dit medmenneske. Hav respekt for din Sosu assistent. Det er en ligeså vigtig funktion i vort samfund at der er Sosu assistenter. Som der er læger, advokater eller ingeniører. Jeg har ligeså stor respekt for een der tager uddannelse til Social og Sundhedsassistent. Som jeg har respekt for een der tager en akademisk uddannelse.

Her i avisen kunne jeg fornylig læse at socialdemokratiets formand Mette Frederiksen havde været i Silkeborg Hun besøgte Social og Sundhedsskolen. Hvor hun talte til Sosu assistent eleverne. Det fik i den forbindelse Hanne Laursen - der er i færd med sin uddannelse til Sosu assistent. Til at komme med et nødråb til Mette Frederiksen: ”Jeg vil have noget respekt. De skriger efter os, men hvad er vi værd. Jeg er nogle gange lidt flov over at sige, at jeg er ved at blive uddannet til social og sundhedsassistent”. Dette fik Mette Frederiksen til bl.a. at sige: ”Vi kommer ikke udenom, at der er noget uddannelses snobberi i det her land” Og hun opfordrede til at vi får skabt en anden kultur omkring uddannelsen.

Hvad ville du - gøre hvis der ikke var en Sosu assistent den dag du ryger på plejehjem. Hvad ville du - gøre hvis der ikke var en læge når du brækkede dit ben. Begge funktioner er lige vigtige i vort samfund. Så stop dit snobberi. Det er kun dumme mennesker der er snobber. Og de er skide ligeglade med om du er levende – eller død. Snobber. De ser kun sig selv og deres egne behov.

Flov over at være Sosu assistent. Eller for den sags skyld - skraldemand eller murerarbejdsmand. At det ikke skulle være fint nok. Nej. Så ville jeg sgu være flov over at være menneske, hvis dette var min indstilling. Så ville det virkelig kræve at jeg foretog en 360 graders holdningsændring i forhold til synet på mit medmenneske.

Flov over sin uddannelse. Jeg blev i 1959 færdiguddannet som autolakerer. Fik endog sølvmedalje til svendeprøven. Men jeg turde ikke skrive det ind i mit CV da jeg begyndte mit udstillingsliv som billedkunstner. Jeg var bange for og flov over at der ville blive leet af jeg kun var - autolakerer. Men det blev for mig en befrielse, da jeg en dag sidst i 1980erne tilfældigt stødte på nu afdøde aarhuskunstner Emil Gregersens CV. Hvor han nok så frejdigt skrev.: Uddannet som malersvend. Så derefter røg.: Uddannet som autolakerer - på førstepladsen i mit CV.

Kunst - er forøvrigt et område hvor der findes utrolig meget snobberi. Som om det at være kunstner skulle være noget særligt. Kunsten skal tjene folket. Ikke omvendt.

Så tag dig ikke af de der snobber. Sig til dig selv.: De er jo bare dumme. Når f.eks. nogen siger om mine malerier, at de er grimme. ( hvilket jeg da forøvrigt også gør alt muligt for at de skal være) Jeg siger blot til mig selv.: Det har de sgu ikke forstand på. Så sig du til dig selv for fremtiden. Hvis du føler du bliver set ned på.: Vaske en ældre på et plejehjem. Det har de snobber sgu ikke forstand på.

Det bliver en befrielse for dig.

Leif Dræby

"Respekt for din sosu" - Midtjyllands Avis. 23-3-19.