Leif Dræby   < forside                                                 

                            < debat menu

 

 

 

Føler du dig krænket?

 


Den danske sang må nu ikke længere være en ung blond pige der går nynner i Danmarks hus.

Universiteterne skal begrænses i at diskutere næsten et hvilken som helst emne. For snart alt vil kunne virke krænkende overfor nogen eller noget.

Hvad må vi sige. En mand på en stige. Næppe. Vi krænker sikkert både manden og stigen. Vi er blevet så politisk - ukorrekte - at vi næsten ikke mere kan kende os selv.

Vi må ikke kalde en indianer for en indianer. En cowboy for en cowboy. En kineser for en kineser. Så du krænker altså en kineser ved den "kineser" du fyrer af nytårsaften. Og siger du at det er jo da er - helt knald i låget - så krænker du netop det der er - helt knald i låget. Når du netop i denne tid synger om "Rudolf med den røde tud". Krænker du både de der hedder Rudolf. De med snotnæser. Sikkert også rensdyr. Det bliver ikke til være nogen steder.

Min yndlingsret - stegt flæsk med persillesovs. Ja når jeg spiser den. Krænker jeg sikkert både svinene, gartneren der dyrkede persillen. Og veganerne. Asger Jorns maleri "Døddrukne Danskere". Ja, den er virkelig ikke god. Der krænker han da for alvor, alle de danskere der netop i denne tid har nydt en herlig våd julefrokost. Fyrer jeg en vits af når jeg er i København. Siger de ofte: Hvor er det forfriskende at høre en jyde. Ja, det er sgu da krænkende. Hvorfor skulle man da ikke kunne være morsom fordi man er fra Jylland.

Det er som sagt næsten ligegyldigt hvad end du udtaler dig om så vil nogle kunne føle sig krænket. Det er gået for vidt. Bliv ved med at være som du er. Kald en spade for en spade. Så længe det da endnu ikke er krænkende - for en spade.

Så fra hedens lyng som til stadens flise. Altid du må huske - bevar du dig selv.

Og hav dig nu en rigtig glædelig jul! Ja - den håber jeg da virkelig – du kan tilgive mig.

Leif Dræby

"Føler du dig krænket?" - Midtjyllands Avis. 22-12-18.