Leif Dræby   < forside                                            &nb sp;    

Midtjyllands Avis 17-8-2016                            < debat menu

 

 

 

Det lokale kunstliv blev svigtet.

 


Da den økonomiske krise ramte Danmark i 2008. Da den økonomiske krise også ramte Silkeborg. Bankkrak, konkurser, stigende ledighed, generel økonomisk afmatning, det var overalt i samfundet. Kun ”konkursgribbene” havde kronede dage. De grinede og gned sig rigtig væmmeligt i kløerne. Alle sparesejl måtte rebes så reddes kunne og hvad reddes måtte. Det var en grim grim tid.

At det lokale kunstliv også måtte holde for. Var jo kun naturligt. Hvorfor skulle kunstnerne have kronede dage og æde sig mætte. Når alle andre måtte sulte. Der blev skåret ned på tilskud til Museum Jorn, KunstCentret Silkeborg Bad. Men de kunne dog sulte sig igennem krisen. Men Kulturspinderiet. De lokale kunstspireres lille kreative bastion. Den måtte lade livet.

Nu er den økonomiske krise vendt. Måske ikke alle de 360 grader. Men – alligevel. Det går bedre. Nu begynder vi at tale om nyt stort Jorn Museum med udsigt til Silkeborg Langsø. Ja-men. Jeg synes sgu virkelig det er fint. Jeg ønsker alt det bedste for min by, som jeg holder rigtig meget af. Og er det sådan noget der skal til. Så fyr den af. 500 millioner kr.– hører jeg sådan et sted vil koste. Det er fint. Det skal nok komme op at stå. De der i den forbindelse trænger til at få deres selvtillid stivet af, skal såmænd nok få skaffet den slat penge.

De lokale kunstnere blev svigtet af Silkeborg kommune, da den økonomiske krise ramte Danmark i 2008. Se nu at få skaden gjort god igen. Kunne ikke blot nogle få procent af de 500 millioner sådan et Jorn Museum vil koste at opføre, blive brugt på at give de lokale kunstnere. Et rimeligt pænt sted at udstille i. Fremfor som det nu er blevet. At den lokale kunst må vise sig frem hvor det nu er muligt at finde herberg. Er det virkelig sådan at det ender med at vi skal udstille i kostalde og garager. Eller hvor der er et bette pulterrum. Det er uværdigt for det rige kunstliv der er i Silkeborg. Og jeg forstår ikke rigtig at i gider.

Saml Jer nu sammen Silkeborg Kommune. Og find et nyt sted til et Kulturspinderi. Hvordan tror i folkerebellen ASGER JORN vil sige om han hørte oppe i sin syvende malerhimmel. At han skulle have et kunstmuseum til en halv milliard – imens han måtte se sine kunstnerbrødre på jorden. Jorden Silkeborg. Gå få lud og ingenting. Det ville han sgu nok ikke bryde sig om. Det ville sikkert gå som dengang i 1964 hvor Asger Jorn reagerede sådan da han blev tildelt en prestigefyldt pris og i omegnen af 2.500 dollars af Guggenheim Museet i New York. Citat.: ”Gå ad helvede til med jeres penge, idioter. Afslår prisen. Har aldrig bedt om dem”.

Leif Dræby