Leif Dræby   < forside                                            &nb sp;    

Midtjyllands Avis 23-12-2015                            < debat menu

 

 

 

Krigen er forbi, hvis du ønsker det

 


War is over if you want it. I sin julesang Happy Xmas (War is Over) udgivet 1971. Skrev John Lennon disse linier: War is over if you want it. Sangen, der meget hurtigt blev et verdensomspændende kæmpehit og stadig er det, skrev John Lennon imens Vietnam krigen samtidig rasede. Hundredetusinder af Vietnamesere flygtede fra krigens rædsler. Og deraf flygtede også flere tusinde til Danmark. War is over if you want it. Krigen er forbi hvis du ønsker det. Men ønsker DU i det hele taget krigen er forbi. Ønsker Du i det hele taget fred. For mange mange mennesker har ikke disse ønsker. Det ser vi jo desværre med al mulig tydelighed i flere lande. Også i Danmark.

Al den fremmedhad der hver dag så usselt kommer til udtryk f. eks på Facebook. Tyder på at rigtig mange mennesker i dette land – og ikke kun i dette land. Hverken ønsker fred eller fordragelighed. Og da slet ikke de flygtninge der netop nu flygter fra grusomme krige i Syrien og Irak. Lad dem blot gå ude på de iskolde landeveje i Europa, eller hvor i verden de lige nu trasker af sted i lange trøstesløse rækker. Og lad dem blive der. Det er der desværre mange mange mennesker der ønsker. Og med den holdning vil de heller ikke at krigen er forbi, med den holdning vil de ikke freden. Vi er blevet så beriget på mange måder i vor kultur af fremmede der kom her til. Det bør vi tænke på. Men da vi er så virkelig selvfede i vort overflods velfærdssamfund, er vi også samtidig blevet så usle. At vi kun kan tænke på os selv.

Vi skyder os selv i foden hvis vi bliver ved med kun at tænke på os selv og vore egne behov. Når rabiate højrefløjs radikale danskere gang på gang bliver ved med kun at udtrykke had mod flygtningene. Når rabiate højrefløjs radikale indvandrere ikke vil vort demokrati, ikke vil vor ytringsfrihed, skræmmer med terror. Udtrykker vi os sådan, ja, så graver vi blot grøfterne større og større imellem mennesker. Jeg tror størstedelen af indvandrene vil dette land. Men vi støder de gode viljer fra os ved hele tiden at tale dårligt om indvandrere. Ligesom de - støder danskerne fra sig når de taler dårligt om danskere. Modtryk der bliver meget vanskeligt at få bort igen. Er du først mødt med mistillid, bliver det svært at tro på det gode igen. Det er noget der ligger dybt forankret i mennesket.

Det er en meget meget dårlig idé at møde andre mennesker med had og intolerance. Vi kunne sikkert nemt blive enige om at integration ikke altid fungerer lige godt her i landet. At det kan være kompliceret. Men DU skyder dig selv i foden hvis også DU - begynder at opføre dig rabiat. Hold op med det. Lad i stedet julens glade budskab om fred på jorden få en plads i dit hjerte. Støt netop nu flygtningehjælps organisationerne med et pengebeløb. Så det kan hjælpe flygtningene både her – og i nærområderne.

Vinteren står for døren – det er meget koldt derude. Mens jeg sidder her i julen i en god varm stue, hygger mig med rødvin og andesteg. Gør alt hvad jeg kan for at æde og drikke mig en type to diabetes til. Kunne jeg vel nok her i juletiden - springe et par flasker dyr Amarone over - blot et par gange. Det skulle jeg vel lige kunne klare i al min selvfede egoisme. Og så i stedet sende pengene til at hjælpe et medmenneske i nød. Ønsker vi krigen er forbi. Ønsker vi freden. Hvis vi nu alle ønskede det. Jeg mener ALLE. Uanset om vi tror på Gud, Allah - eller Odin for den sags skyld. Hvis vi nu alle - enten vi stemmer SF eller DF - ønskede fred. Virkelig ønskede at alle krige var forbi. Ja, så sker det. Men vi skal ALLE ønske det. For ellers sker det nemlig ikke.

Leif Dræby