Leif Dræby   < forside                                            &nb sp;    

Midtjyllands Avis 17-11-2015                            < debat menu

 

 

 

Skab fred - ikke had

 

I fredags var det Paris. I går - var det Rusland, Tyrkiet, Libanon, Syrien, Irak, USA - Danmark. Vi kan sætte nye mørke flag hver eneste dag et sted i verden. Hver dag året rundt, hvor terrorren har ramt. Men i fredags var det Paris. Store dele af verden er nu fyldt med sorg. Store dele af verden – men ikke hele verden. For der er jo områder i verden hvor der findes et had så stort til demokratiske og frie samfund. At det næsten ikke er til at fatte, og ikke til at fatte at dette had skal gå ud over helt uskyldige mennesker. Hvordan kunne en sådan grusomhed som terrorren i Paris finde sted. Men det kunne den jo.
Lad os håbe det aldrig sker igen. Men - det er kun et håb. For hadet trives - og disse mørkemennesker er uden for al pædagogisk rækkevidde. Vi kan ikke nå dem. Lad os derfor alle stå sammen om at vi ikke selv - spreder had, men at vi spreder kærlighed. Og ved at vise i dagligdagen - at vi ikke hader, at dette måske kan smitte, og måske bringe lidt håb.
Men tankeløs afstumpet had trives jo også i store dele af den danske befolkning. Vi behøver ikke rejse til andre lande for at finde had. Værdsætter vi vort demokrati, vor ytringsfrihed. Skal vi ikke bruge vor ytringsfrihed til at sprede had. Vi skal bruge vor ytringsfrihed til at opbygge vort samfund, og ikke til at nedbryde. Det er ville være let en dag som i dag at sige, vi hader alle muslimer. For det er deres religion der er skyld i det hele. Så er det netop – at vi spreder had, hvis vi siger sådan. Vi skal tage afstand, og fordømme terrorren. Men ikke ligge uskyldige for had.
Der er næsten kun dette lille håb - der er tilbage lige nu. At vi nu af al vor styrke må forsøge at gennemføre det hver især. Ikke at skabe ufred, ikke at se et hvert menneske der ser anderledes ud, har en anden religion, livsopfattelse, som en umiddelbar potentiel fare. Øve sig i at se det gode. Vi har nemlig ikke brug for had, vi har brug for fred og næstekærlighed. Leif Dræby

Leif Dræby