Leif Dræby   < forside                                                 

Midtjyllands Avis 3-5-2012                                 < debat menu

 

 

 

Boykot diktaturet i Ukraine.

Kulturminister Uffe Elbech bør boykotte sin deltagelse ved EM fodbold i Ukraine ved simpelthen at blive væk. Fire europæiske præsidenter, blandt dem også den tyske, forbundskansler Angela Merkel, har den seneste tid aflyst møder i Ukraine. Også formanden for EU kommissionen Manuel Jose Barosso, har meddelt at han ikke kommer til Ukraine i forbindelse med EM, medmindre situationen omkring den fængslede politiker Julia Timoshenko ændrer sig. Der er alvorlige rapporter om, at Julia Timoshenko er blevet brutalt overfaldet af fængselsbetjente. Jeg vil betegne de meget voldelige overfald som tortur.
Timoshenko der netop nu er fængslet i Kharkiv, og hvor hun har været i sultestrejke siden 20. April. Siden maj 2010 er en række straffesager blevet indledt mod hende. Oktober 2011 blev hun af en ukrainsk domstol idømt syv års fængsel efter ”hun blev fundet skyldig” i embedsmisbrug i forbindelse med en gas leverings aftale med Rusland. Dommen ses af styret i Ukraine som "retfærdighed". Sådan er det der.

Det ville være meget nemt at forstille sig at Ukraines præsident har sat sin forgænger og politiske modstander Julia Timoshenko i fængsel for netop at undgå at møde hende ved et senere valg.

Timoshenko, der er præsident Viktor Janukovitjs politiske hovedrival. Afviser alle anklager og kalder sagen politisk. Det er åbenbart ved den slags udemokratiske mafia metoder man mest lempeligt får ryddet sine politiske modstandere af vejen i diktatur stater. Som jeg vil betegne Ukraine værende i dag.

Forud for sin politiske karriere, var Julia Timoshenko en succesfuld - men kontroversiel forretningskvinde i landets gasindustri. Før hun bliver Ukraines første kvindelige premierminister i 2005. Efter ”Orange revolutionen” der fandt sted i landet i slutningen af 2004.

Vi bør med alle midler vise diktaturet i Ukraine at vi ikke accepterer overtrædelser af menneskerettighederne, at vi ikke accepterer tortur. Og derfor ville det være et klart signal til det udemokratiske styre i Ukraine at det har konsekvenser for landet når man ikke kan behandle sine borgere retfærdigt. Der ville ikke gå noget af Uffe Elbech ved at vise et sådant eksempel overfor magthaverne i Ukraine - tværtimod. Og skulle der gå en lille splint af ham - burde han nok kunne leve med det. Det koster næsten altid noget at stå ved sine holdninger - det må man tage med.

 

Leif Dræby