Leif Dræby   < forside                                                 

SYNSPUNKT Midtjyllands Avis 25-9-2009                                  < debat menu

 

 

Riget fattes penge.

 

Det er nok muligt for enhver at både se og hører netop i denne tid - hvis man ellers følger med i hvad der sker rundt omkring i verden – der er krise i økonomien - og ikke mindst i Silkeborg. Der er underskud i kommunens kasse. Og det er jo selvfølgelig alvorligt. Ingen tvivl om det. Kommunens samlede budget på ca. 4,5 milliarder kroner. Et svimlende beløb. Og dog - kan budgettet ikke nå sammen – derfor skal der spares. Hvad er hurtigst og nemmest – men ikke særlig gennemtænkt - at finde nogen små områder – hvor det så samtidig også rammer urimeligt hårdt.

 

Kunst og kultur er nemmest at ramme – mest sårbar. Vi tror vi som samfund kan leve uden kunst og kultur. Men det kan vi ikke – kunst og kultur binder historien sammen.

 

Som bruger af Kulturspinderiet - har jeg også samtidig haft muligheden for at se hvad  Kulturspinderiet betyder for kunsten i Silkeborg. Ikke mindst for den opkommende kunst. Der ellers ikke var levnet anstændige rammer hvor den kunne få mulighed for at blomstre og udfolde sig. Man får ikke ”tusind blomster” til at blomstre hvis ikke også jorden gødes.

 

Allerede nu er der jo en egen betaling for enten at udstille eller leje værksted i Kulturspinderiet.  Jeg tror ingen der arbejder med kunst vil ønske for store udgifter omkring promovering af sin kunst. Der er sgu´ ikke de penge i kunst – som mange måske går og tror, fordi læser i avisen at et Van Gogh maleri  koster 100 millioner. Det er efter

han er død. Først da - er det de pengegriske vågner op.

 

Det kunne være virkelig interessant at se en beregning fra kommunens side på - hvor meget egen betaling der vil være nødvendigt fra brugernes side - for Kulturspinderiet kan overleve og bevares.

 

For rigtig mange mennesker er støtte til kunst og kultur et forhadt begreb helt på linie med begreber som fremmedhad. Men kommer der stor anerkendelse ud af de der udøver kunsten – bliver den berømt – så kender hykleriet ingen grænser. De selvsamme hadere soler sig nu ”i glansen fra Sct. Gertrud.” Og kan måske endog helt glemme hadet for en kort stund. Indtil de igen keder sig.

 

Men ”glansen går af Sct. Gertrud.” Hvis man sparer al kunst bort – er der ingen investering i fremtiden for Silkeborg. Byen – er kendt - og anerkendt ude omkring i landet i dag . P .gr. a. af alle de kunsttilbud der findes. Silkeborg Kunstmuseum. KunstCentret Silkeborg Bad. Kunstnerhuset. At tænke sig der nu er flere gallerier – en der er bagerier - og det endog i en by af Silkeborgs størrelse.  Det er jo være tankevækkende at vi har formået dette.

Kulturspinderiet er en vigtig og uundværlig leverandør af nye håbefulde til alle disse tilbud. Investering i kunst og kultur vil vise sig at være en enestående gevinst for Silkeborg. Den vil komme tifold igen. Det er der for mig ingen tvivl om.

Hvorfor kan tilskud til kunst ikke rangerer på højde med de beløb der betales til vores fodbold og håndbold. Som kunst og kulturby - er Silkeborg - ligeså kendt som vi er kendte for vores dygtige sportsfolk. Men der er blot ikke sat de samme penge af til kunsten.

 

Find nu en løsning både vi kunstnere og kommunen kan leve med til gavn for hele byen.

 

 

 

Leif Dræby