Leif Dræby   < forside                                                 

 Midtjyllands Avis 7-8-2008                                                         < debat menu

 

  

Nu skal der ryddes op i det der - lorte kunst.

 

Pia Kjærsgaard angriber Kulturminister Carina Christensen for at være anonym og uden visioner. Hun skal skiftes ud - mener Pia K. Kun der i kan jeg give Pia Kjærsgaard ret. En kulturminister skal være debatlysten og kontroversiel. Hvem længes ikke tilbage til Brian Mikkelsen og Jytte Hilden – da var der da gang i gaden.

 

Men Pia Kjærsgaards ønske om at blive kulturminister. Der ville jeg slå mindst 20 korsets tegn for mig. Måtte det aldrig ske. Når hun siger at en kulturminister skal være kontroversiel -  og samtidig ikke kan have at der er en kunstner der har fyldt lort på dåser. Man skulle rydde op i det der. – siger Pia. Hvad er - det der? (Den italienske Konceptkunstner Piero Manzoni konserverede sin egen afføring på dåse i 1961 – kan ses på Herning kunstmuseum.) Dette er dog ganske uskyldigt.

 

Mange mennesker lider under et forkvaklet forhold til hvad deres krop udskiller, eller nødvendigvis må skille sig af med, afføring – kropsvæsker, sved, urin etc. Og dette netop ud af et puritansk, victoriansk umenneskeligt syn på sexualitet og kropsbevidsthed. Det er ovenikøbet invaliderende for mange mennesker, mange kvinder, ikke at turde forholde sig naturligt til sig selv og sin krop. Så er det netop at skubbe til en snerpet victoriansk holdning - til alt det der er menneskeligt at sige: Rydde op i det der. Hvad er det for noget at sige.

 

Kulturministre og politikere skal ikke blande sig i hvad kunstnere udøver – så ville vi være tilbage ved Adolf Hitler og hans forfølgelse af den moderne kunst som han kaldte Entartete Kunst (på dansk noget i retning af "forvansket kunst", "degenereret kunst") der var den tyske betegnelse nationalsocialisterne i Nazi-Tyskland  brugte om kunst de ikke brød sig om. I kategorien Entartete Kunst blev især sat værker af forskellige ekspressionistiske og avant-gardistiske  malere og kunstnere, deriblandt en del jøders værker. Som Entartete kunstner regnedes bl. a. Emil Nolde som måtte gemme sine værker af vejen under anden verdenskrig p. gr. a. af forfølgelse.

Og dette endog på trods af - Noldes store sympatier for nazismen og hans medlemskab i det nordslesvigske NSDAP, erklærede nazisterne hans kunst som entartet. Han blev derfor pålagt maleforbud i 1941. Nolde turde ikke male oliemalerier, fordi farverne kunne lugtes. I stedet malede han akvareller, som vi kender som de umalede billeder.

                

                      " Kun de gale ler". 26x34 cm. på papir. Collage. acryl. 2009

Kontroversielt – det ville det være at opfordre, udfordre kunstnere til at bryde grænser. Det ville være den positive form af ordet kontroversiel. Og ikke opfordre til at be-grænse.

Rydde op i det der. Hvor vil du hen - Pia. Det er den ultra negative - ”rindalistiske” værste form for at være kontroversiel. Skal kunst kun være - malerier af snorlige ens  vandrette uendelige rækker af fandens mælkebøtter langs en grøftekant – eller hvad?

Det danske samfund ville slet ikke være hvad det er i dag – hvis det ikke havde været fordi vi har en fri bevægelighed for kunst, kultur og videnskab. Det - er - kun diktaturer der forsøger at begrænse menneskers frihed. Hvad de så tror de opnår ved det? Ikke noget der er værd at samle på. I hvert fald.

Netop nu risikerer en kvindelig sudanesisk journalist at blive idømt 40 piskeslag for at gå med bukser.  Dette kan - blive straffen for Lubna al-Hussein som kvinden hedder. Politiet beskylder hende for, at bukserne var for stramme, og at blusen var for gennemsigtig, fortæller hun til CNN. Jeg er klar til alt, hvad der måtte ske. Jeg er absolut ikke bange for dommen, siger Hussein, der er en kvinde i 30'erne.

Er det sådan man skal styre masserne. Ved at forbyde. Ja, sådan er det åbenbart i Sudan. Lad det aldrig komme til at ske i Danmark.

 

Leif Dræby