Leif Dræby   < forside                                                         
 

 

SYNSPUNKT Midtjyllands Avis 22-4-2006                                                  < debat menu

 

Vi er verdens lykkeligste land. Men er vi også verdens dummeste.

 

Den sidste tids uroligheder, med ildspåsættelser. Over næsten hele landet. Afbrænding af biler containere. Skoler og institutioner. Brande antændt af frustrerede unge, børn af indvandrere. Børn helt ned til 9-11 år har tilsyneladende medvirket. Voldsomme brande. Med deraf følgende store materielle omkostninger. Økonomiske tab ikke alene for den enkelte, men også for hele vort samfund.

Danmark er gentagne gange blevet kåret til verdens lykkeligste land. Det viser en ny undersøgelse fra engelske University of Leicester. Men disse uroligheder. Disse mange brande. Viser os umiddelbart og med al sin triste tydelighed - at ikke alt - er lykkeligt her i dette land.

Statsministeren siger at det ikke er samfundets skyld. At indvandrerbørn har ligeså store muligheder. Ligeså let en tilgang til uddannelse. Til job på arbejdsmarkedet, som børn af etniske danskere.

 

 

 

Julen er hjerternes fest. 1960  Akvarel, tusch på papir.


 

Og på papiret er dette sikkert helt rigtigt, men i virkeligheden er det ikke sådan. Ud fra hvad jeg observerer - i min dagligdag. Findes der usædvanligt fladpandede mennesker i blandt både etniske danskere og blandt indvandrer i dette land. I begge grupper er der som oftest – i det skjulte. Og når så få kan høre det som muligt. Diskriminerende omtale af hinanden. Man tør ikke gøre dette i fuld offentlighed. Og dermed bliver dette endnu mere usselt og nedværdigende for den der gør det..

Det er ikke værdigt, og slet ikke befordrende for integration. At vi ikke kan bruge vores velstand i Danmark. Og her ikke blot tale om den økonomiske velstand, for den alene gøre os ikke til – verdens lykkeligste folk. Men i allerhøjeste grad også – den mentale velstand. Vi har i Danmark fået mulighed for at få indsigt i alle livets områder. Mulighed for at opbygge denne indsigt igennem - vort demokrati – der har sikret frihedsrettigheder for hver enkelt dansker. Og hvad ytringsfriheden -  netop  har sikret os. En fri meningsudveksling i landets medier. Vi har nemlig presse-, ytrings- og informationsfrihed her i Danmark!

Tryk avler modtryk. Holder vi ikke alle op med - at opføre os uintelligent i forhold til hinanden. Vil der hele tiden opstå modsætninger. Dette vil være en uundgåelig konsekvens.

Hvad hjælper det at mange unge af anden etnisk oprindelse nu kommer i fængsel. Samfundets retssystem kan ikke umiddelbart handle anderledes. Men vi får blot et nyt slags proletariat af desillusionerede unge. Stemplet for en forbrydelse og dermed får de vanskeligt ved at begå sig inden for job og uddannelse. Og vanskeligheder med at begå sig socialt i det omgivende samfund.

Vi må holde op med at diskriminere hinanden. Det må være en opgave for os alle. Det gælder både etniske danskere og indvandrere.

Skulle vi ikke alle - i dette ”verdens lykkeligste land”, også vise alle – at vi er verdens klogeste land. Se ud over hvor egen næsetip. At fordi vi enten er af mørk eller lys oprindelse. Er det - mennesket - vi skal se. Og det er en øvelse vi alle må i gang med. Og det skal være – NU.

 

 

Leif Dræby