Leif Dræby   < forside                                                 

SYNSPUNKT Midtjyllands Avis 30-12-97                                     < debat menu

 

 

 

Dansk og åndsforladt

 

En gennemsnitsdansker indtager i denne tid oceaner af vækstforfremmet flæskesteg til de gengennemsyrede rødkål. Sikkert med stort velbehag. For han/hun har mistet sine smagsløg.  Også de åndelige.

Kunstneren Chr. Lemmerz udstillede for et par år siden døde grisekroppe på Esbjerg Kunstmuseum. Svinene var dog forinden aflivet på et rigtigt svineslagteri med en boltpistol. De døde grise vakte stor forargelse. Selvom de dog var i glasmontre. Og man derfor ikke kunne røre direkte ved grisebasserne. Der langsomt var rådnende og ved at gå i opløsning. Og dette var nok kunstnerens idé. At vise forfaldet.

Stanken fra de rådnende svin var ubeskrivelig. Museets cafeteria måtte i en periode lukke på grund af stank og sundhedsfaren. Forargelsen over det ganske land var stor. Og der blev kastet sten gennem museets vinduer. Og mange sagde at de  aldrig mere ville sætte deres ben i kunstmuseet. Måske endog i noget kunstmuseum.

Esbjerg fik dog senere lige så stor ære af denne griseudstilling, som når man udstiller dronningens malerier. Og de forargede kom igen på besøg i kunstmuseet.

For nogle uger siden strandede 13 kaskelothvaler på den lave strand ud for Rømø.

I november natten mistede hvalerne orienteringen på deres vej ned gennem Nordsøen. Hvalerne ville måske have søgt ind i havnen ved Esbjerg, hvor nu menneskeligheden var vendt tilbage. Men nætterne er mørke. Og man tror alt er bedre når man blot kommer sydpå.

 

 

ATTRAP IV 1993.

 

Dette er den store sensation. Kom og se de døende hvaler! Råbes der fra turist industrien på Rømø. Kør pølsevognen frem!

Vadehavet er en snare. Enten overraskes man af flod. Eller man overraskes af ebbe. Begge tilstande kan være lige farligt, afhængig af om man er svømmer eller man er er gående.

Danskeren har ingen ånd. En lille dreng løber omkring på stranden i blodet, der langsomt siver ud af de punkterede kaskelothvaler. I hånden har han en halvspist rød pølse. Hvis vi ikke punkterer dem vil forrådnelsen få dem til at eksplodere. Og alt lortet vil sprøjte ud på publikum. Siger punkteringsmanden.

En kvinde prikker med sin finger ind i siden på en af hvalerne. Den er blød yderst og hård forinden. Siger kvinden.

Helt ærligt, hvor er vi henne. Der bliver flere og flere hvaler nu hvor der er blevet et hvalfangstforbud. Og sådan en stranding vil vi da få at se igen. Det er en hang til proportionsforvrængning så det basker, der her gør sig gældende.

Ville der blive lige så stor en folkevandring, om der var 13 små mariehøns, der på envarm sommerdag druknede i din nabos soppebassin. Såmænd vil der da ej.

For gennemsnitsdanskeren ser for meget Rescue 911, læser for lidt, og ånden bliver derefter.

 

Leif Dræby